20190416 150642

Kalkmaling – STEG FOR STEG

I dette innlegget tar jeg for meg, steg for steg, hvordan du enkelt kan pusse opp et møbel med Nordic Chic kalkmaling, og hvordan du oppnår de beste resultater. Jeg kommer også med noen råd og tips underveis:)


1. Forarbeid

For å få et best mulig resultat er det viktig å gjøre et godt forarbeid.

 • Ta av beslag, med mindre du vil male de i samme farge som kommoden.
 • Vask kommoden godt for skitt og fett. Jeg liker og bruke Nordic Chic prep & clean. Den er enkel og effektiv å bruke.
 • Fjern eventuelt løs maling. Skal du bruke pussepapir er det viktig at du gjør det ETTER at du har vasket kommoden, så du ikke pusser fett og skitt ned i treverket.
 • Gå over kommoden, og se om du må lime, reparere eller sparkle noe. Hvis sluttresultatet ditt skal være gammelt og slitt, kan jo gamle “sår” gjør møbelet unikt og flott. Så hvor mye som skal sparkles, pusses og fikses er opp til deg.

Tips: For å fikse ødelagte lister eller utskjæringer bruker jeg tresparkel. Den er formbar. Når tresparkelen har tørket, blir den like hard som vanlig treverk. Da kan du bruke pussepapir for å få det jevnt og fint.

Kalkmaling - STEG FOR STEG 1 - I dette innlegget tar jeg for meg, steg for steg, hvordan du enkelt kan pusse opp et møbel med Nordic Chic kalkmaling, og hvordan du oppnår de beste resultater. Jeg kommer også med noen råd og tips underveis:)
Her er 2 eksempler der jeg har brukt tresparkel. At det er en annen farge gjør ingenting, siden man skal male over:)

Er møbelet oljet eller ubehandlet

 • Er møbelet du skal male oljet fra før, eller er det av ubehandlet treverk med kvist i, skal møbelet grunnes. Nordic Chic har sin egen sperregrunn, som er transparent. Noe som er helt genialt hvis du ønsker og ha et slitt uttrykk, og få frem treverket. Er møbelet lakket eller malt fra før, er det bare å male i vei:)

Ikea møbler

 • Skal du male glatte møbler, som for eksempel Ikea møbler, er det lurt og gå lett over med pussepapir, så kalkmalingen får et enda bedre feste.

2. Velg riktig pensel

Ikke bare er et godt forarbeid viktig for å få et bra resultat, men valg av pensel har også mye og si. Og antall. Noen ganger maler jeg med flere pensler, for å oppnå det beste resultat.

 • Ønsker du et resultat som er litt røft, der penselstrøkene synes bør du velge en kalkmalingspensel. Med den kan du også male på kryss og tvers, og få masse struktur. Kalkmalingspenselen syns jeg også er veldig fin å bruke på utskjæringer.
 • Vil du ha glatte, jevne overflater bør du gå for syntetisk pensel. Du kan lese mine beste tips om hvordan du får et glatt og jevnt resultat her
 • Størrelsen på penselen bør også passe til størrelsen på prosjektet ditt.
  Små ting – liten pensel, store ting – stor pensel.
 • Du kan også male med svamp.
  Les mer: Slik maler du med svamp

3. Så skal det males:)

 • Rør godt før du begynner.
 • Dypp penselen godt nedi å begynn og mal.
 • Kalkmaling er som regel litt tykkere enn vanlig maling. Noen farger er også tykkere enn andre. Syns du den er for tykk, kan du blande den ut med litt vann i en annen boks, til ønsket konsistens. Men husk; jo mer vann, jo flere strøk. Jeg pleier som regel kun å blande ut malingen med vann når jeg tar 2.strøk.
 • Kalkmaling tørker også fortere enn vanlig maling, så prøv og ikke pirk for mye. Pirker du for mye, vil malingen begynne og tørke, og da vil den begynne å kladde seg. Gjør den det, er det flere ting du kan gjøre:
  • 1: Du kan prøve og legge på mer maling.
  • 2: Du kan bruke en sprayflaske, og sprute litt på det området der det kladder seg. Ikke sprut for mye, da vil det begynne og renne. Velg en sprayflaske som har en “bløt” sprut, ikke en hard stråle.
  • 3: Eller du kan dyppe penselen i en boks med vann, og så trykke den på et kaffefilter.
 • Før du begynner å male kan det være lurt å ha en av disse alternativene klare. Jeg liker best den med kaffefilter, men dette er smak og behag, så her er det bare og prøve seg frem:)
 • Mellom hvert strøk er det også lurt og gå lett over med pussepapir, da vil neste strøk gå lettere.
Kalkmaling - STEG FOR STEG 2 - I dette innlegget tar jeg for meg, steg for steg, hvordan du enkelt kan pusse opp et møbel med Nordic Chic kalkmaling, og hvordan du oppnår de beste resultater. Jeg kommer også med noen råd og tips underveis:)
Her har jeg brukt vann og kaffefilter

4. Ønsker du et slitt resultat?

Ønsker du at møbelet ditt skal se slitt ut, går du over med pussepapir før du legger på voks. Det kan være lurt å begynne med 180 eller 240. Med et grovere pussepapir kan det være fort gjort og pusse for mye. Puss der det vil bli naturlig slitt, som på kantene på skuffer, på utskjæringer og rundt håndtak. Er du ikke så glad i å bruke pussepapir kan du bruke en våt klut.

Kalkmaling - STEG FOR STEG 3 - I dette innlegget tar jeg for meg, steg for steg, hvordan du enkelt kan pusse opp et møbel med Nordic Chic kalkmaling, og hvordan du oppnår de beste resultater. Jeg kommer også med noen råd og tips underveis:)
Her har jeg brukt pussepapir

5. Kalkmaling bør forsegles

Kalkmaling må forsegles enten med voks eller Top Coat (lakk) for at det skal bli vaskbart. Kalkmaling er veldig absorberende, så kommer du borti med for eksempel skittende fingre eller vann, vil det trekke seg inn i kalkmalingen og du vil ikke klare å vaske/tørke det av. Forseglingen hever også fargen en tone.

Forsegle med Top Coat

Om du skal velge voks eller Top Coat er litt opp til deg. Men skal du male møbler som har høy bruksslitasje og vaskes mye, som for eksempel spisebord og kjøkkenskap bør du gå for Top Coat. Skal møblene dine stå på våtrom eller ute anbefales det også at du forsegler med Top Coat. Top Coat påføres med pensel.

Forsegle med voks

Vil du forsegle med voks påføres den med vokspensel eller en lofriklut. Når du har påført voksen, går du over med en lofri klut for å ta vekk det overflødige. Det kan være lurt å legge på et ekstra lag med voks på flater som blir vasket/tørket mye, som for eksempel toppen av en skjenk. Vent ca et døgn før du evt legger på nytt lag med voks. Og vent minimum et døgn før du tar i bruk møbelet, så voksen får herdet.

Farget voks

Mange synes farget voks ser skummelt ut, spesielt svart voks, men det er det absolutt ikke. Det er kun en viktig ting du må huske, og det er at du MÅ legge på et lag med klar voks FØR du tar på farget voks. Gjør du ikke det vil den svarte voksen trekke seg inn i kalkmalingen og du vil ikke få det av igjen. Vent ca 5-10 min før du tar av den farget voksen. Jo lengre du venter, jo mer vil sitte igjen. Hvis du har ventet for lenge og det sitter igjen for mye farget voks, kan du legge på den klare voksen igjen, og “vaske” av den farget voksen. Nordic Chic har fem forskjellige farger på voksen. Det er klar, hvit, grå, rustikk og svart.

Se mer: Påføring av voks og farget voks. Steg for steg video:)

Kalkmaling - STEG FOR STEG 4 - I dette innlegget tar jeg for meg, steg for steg, hvordan du enkelt kan pusse opp et møbel med Nordic Chic kalkmaling, og hvordan du oppnår de beste resultater. Jeg kommer også med noen råd og tips underveis:)

Her ser du forskjellen mellom med og uten svart voks.
Til venstre har jeg brukt klar og svart voks. Til høyre har jeg kun brukt klar voks.
Svart voks vil også gjøre fargen mørkere.
Fargen på skapet heter Mamma Rosa.

Kalkmaling - STEG FOR STEG 5 - I dette innlegget tar jeg for meg, steg for steg, hvordan du enkelt kan pusse opp et møbel med Nordic Chic kalkmaling, og hvordan du oppnår de beste resultater. Jeg kommer også med noen råd og tips underveis:)

På speilet har jeg brukt klar og hvit voks.
Fargen på speilet heter Azur.
Hvit voks lysner fargen en tone.

Kalkmaling - STEG FOR STEG 6 - I dette innlegget tar jeg for meg, steg for steg, hvordan du enkelt kan pusse opp et møbel med Nordic Chic kalkmaling, og hvordan du oppnår de beste resultater. Jeg kommer også med noen råd og tips underveis:)

På kommoden har jeg brukt klar og rustikk voks
Fargen på kommoden heter French Mustard.

Kalkmaling - STEG FOR STEG 7 - I dette innlegget tar jeg for meg, steg for steg, hvordan du enkelt kan pusse opp et møbel med Nordic Chic kalkmaling, og hvordan du oppnår de beste resultater. Jeg kommer også med noen råd og tips underveis:)

På understellet har jeg brukt klar og svart voks.
Fargen heter Emerald Queen.

Del dette innlegget