20190117 153334

Mine beste tips for å få et glatt resultat med kalkmaling!

Mange tenker nok gammelt, slitt og shabby når man hører om kalkmaling. At man skal male på kryss og tvers for å få masse struktur, men slik trenger det ikke å være. Hvert fall ikke med Nordic Chic sin kalkmaling. Jeg har gitt mange møbler et glatt resultat der jeg har avsluttet med lange penselstrøk fra start til slutt. Det sies at det er lett å male med kalkmaling, og det ER det, men skal du male flater og ønsker et glatt resultat med minst mulig struktur kan det være litt vrient første gang man prøver, og spesielt om man ikke vet om disse tipsene. Det er flere som har lurt på dette, så her kommer mine beste tips:

Tips 1: Velg riktig pensel

Som med så mye annet er riktig utstyr viktig for å få best mulig resultat. Det gjelder også når man skal male. Jeg har prøvd mange forskjellige pensler, både billige og dyre, og uten tvil syns jeg Nordic Chic sin syntetiske pensel er den beste. Det er også viktig å bruke riktig pensel til riktig møbel. Store flater får finest resultat med stor pensel og små flater får finest resultat med små pensler. Ofte maler jeg med flere forskjellige pensler på et møbel.

Mine beste tips for å få et glatt resultat med kalkmaling! 1 - Mange tenker nok gammelt, slitt og shabby når man hører om kalkmaling. At man skal male på kryss og tvers for å få masse struktur, men slik trenger det ikke å være. Hvert fall ikke med Nordic Chic sin kalkmaling. Jeg har gitt mange møbler et glatt resultat der jeg har avsluttet med lange penselstrøk fra start til slutt. Det sies at det er lett å male med kalkmaling, og det ER det, men skal du male flater og ønsker et glatt resultat med minst mulig struktur kan det være litt vrient første gang man prøver, og spesielt om man ikke vet om disse tipsene. Det er flere som har lurt på dette, så her kommer mine beste tips:
Nordic Chic sine syntetiske pensler kan fås i 2 størrelser.

Tips 2: Vann ut kalkmalingen

Nordic Chic sin kalkmaling er tykkere enn maling fra for eksempel Jotun. Og den tørker fortere. Ønsker du et glatt resultat og avslutte med lange penselstrøk, bør du tynne ut malingen med vann til ønsket konsistens. Da blir den lettere å påføre og du får litt lengre tid til å jobbe med den, før den begynner og tørke. Nøyaktig hvor mye maling du trenger er vanskelig å si. Noen farger er tykkere enn andre, så her må du bare prøve deg frem. Men husk; jo mer vann, jo fler strøk. Når du skal blande ut malingen IKKE hell vann i malingsspannet, men bland det i noe annet, for eksempel et syltetøyglass med lokk, da er det bare å skru på lokket og spare det til neste gang. Grunnen til at du ikke bør helle vann i malingsspannet er fordi det vil være veldig uheldig om du tar for mye vann, da vil du ikke ha mulighet for å tykke den ut med mer maling.

Tips 3: Ha tilgang til vann mens du maler

Før du setter i gang med å male, bør du også sørge for at du har tilgang til vann mens du maler. Selv om du har tynnet ut kalkmalingen med vann, er det ikke alltid det er nok. Noen maler kanskje for sakte eller at man blir for pirkete. Det som skjer når du maler med kalkmaling som er i ferd med å tørke er at den vil kladde seg. Det er nettopp derfor du bør ha vann tilgjengelig, for å kunne fikse på dette. Da kan du bruke en sprayflaske med vann og sprute litt forsiktig på og så dra penselen over igjen. Noen ganger spruter jeg kun på det området det har kladdet seg, andre ganger må jeg gjøre det over hele lengden fordi jeg har brukt for lang tid. Ja, jeg er en av de som fort kan bli litt for pirkete. Velger du å bruke sprayflaske bør spruten være “bløt” og ikke hard som en stråle. Et annet alternativ er at du dypper penselen i vann og så på et kaffefilter. Kaffefilteret brukes for at det ikke skal bli for mye vann på penselen, da vil det renne nedover møbelet. Du kan også prøve og legge på mer maling, men det fungere best på mindre områder syns jeg. Her er det bare å prøve seg litt frem og se hva du liker best.

Mine beste tips for å få et glatt resultat med kalkmaling! 2 - Mange tenker nok gammelt, slitt og shabby når man hører om kalkmaling. At man skal male på kryss og tvers for å få masse struktur, men slik trenger det ikke å være. Hvert fall ikke med Nordic Chic sin kalkmaling. Jeg har gitt mange møbler et glatt resultat der jeg har avsluttet med lange penselstrøk fra start til slutt. Det sies at det er lett å male med kalkmaling, og det ER det, men skal du male flater og ønsker et glatt resultat med minst mulig struktur kan det være litt vrient første gang man prøver, og spesielt om man ikke vet om disse tipsene. Det er flere som har lurt på dette, så her kommer mine beste tips:
Her bruker jeg vann og kaffefilter

Tips 4: Mal en til to lengder av gangen

Når jeg maler på flater, maler jeg med en til to lengder av gangen. Jeg legger først på maling på ca en til to lengder og så avslutter jeg med lange strøk med en lett hånd. Så legger jeg maling på ca en til to nye lengder før jeg på nytt avslutter med et langt strøk. Og slik jobber jeg meg bortover til jeg er ferdig. Jeg tar altså IKKE først maling på hele flaten og så går over med lange penselstrøk. Gjør du det på denne måten vil kalkmalingen begynne å tørke der du startet og det vil kladde seg når du skal gå over med lange strøk.

Tips 5: Ikke spar på malingen

Ikke spar på malingen. Ikke ha maling kun på tuppen av penselen, men dypp den godt nedi spannet før du begynner. Prøver du å spare på malingen, vil malingen tørke fortere og du vil ikke få til de fine, lange penselstrøkene. Det er faktisk slik at hvis du prøver og spare på malingen, vil du antageligvis ende opp med å bruker mer maling enn du trenger, fordi du må rette opp i det. Det har skjedd meg noen ganger!

Tips 6: Bruk sandpapir mellom strøkene

Dette fant jeg ut av ved en tilfeldighet, faktisk. Jeg holdt på med et møbel jeg tenkte skulle være slitt, men ombestemte meg. Så når jeg skulle legge på strøk to, merket jeg at penselen gikk mye lettere. Nå pusser jeg alltid mellom hvert strøk. Jeg bruker ca 180 pussepapir, kommer litt ann på hva jeg har tilgjengelig. Du skal kun gå over med en lett hånd, så du ikke tar for mye.

Tips 7: På ekstra store flater, bruk rulle

På store flater som toppen av en skjenk eller sidene av en høy kommode, maler jeg slik som skrevet over. Men skal jeg male flater som er enda større som for eksempel spisebord, kan det være lurt å gå for skumgummirulle og så avslutte med penselen hvis du ønsker penselstrøkene. Da ruller jeg først kun en til to lengder før jeg går fort over med penselen med en lett hånd. Og gjentar til jeg er ferdig.

Del dette innlegget